Τι νέο υπάρχει

Ζωντανή Συνεργασία

Ημερίδα στο Lódz/Πολωνία

Αναταραχές στην Ευρώπη

Βιώνουμε σήμερα μια εποχή θεμελιωδών αλλαγών. Η ιστορία προσφέρει επίσης πολλά παραδείγματα παρόμοιων αλλαγών. Ποιες από αυτές έχουν βιώσει οι διάφορες κοινωνίες της Ευρώπης; Ποιες ερμηνείες συζητούνται σήμερα; Και πώς αυτό διαμορφώνει την αντίληψή μας για το παρόν; Πώς μπορεί η εκπαίδευση ενηλίκων να προάγει τον αναστοχασμό πάνω στις ανακατατάξεις στο παρελθόν και στο παρόν;


Αυτά τα ερωτήματα καθοδήγησαν την ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια του πενθήμερου εργαστηρίου μας στο Lódz της Πολωνίας από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2021. Εφαρμόστηκαν στα θέματα των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία μετά το τέλος της σύγκρουσης Ανατολής- Δύσης, της διαδικασίας της γερμανογερμανικής ενοποίησης, της κατάστασης των γυναικών στην Πολωνία κατά τη δεκαετία του 1990, των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, της επανεγκατάστασης των Καρελιωτών στη Φινλανδία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της μετάβασης στην Ισπανία από τη δικτατορία του Φράνκο στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ήταν μια έντονη διαδικασία μάθησης για άλλες κοινωνίες και για να σκεφτούμε σε ευρύτερους, ευρωπαϊκούς ορίζοντες – και έτσι να κατανοήσουμε καλύτερα τη δική μας προοπτική.

Απλές μέθοδοι - βαθιά ανταλλαγή

Από το Εκπαιδευτικό Δράμα στη βιογραφία

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου εργαστηρίου στο Lódz/Πολωνία οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν ένα ευρύ ρεπερτόριο μεθόδων: κοινωνιομετρία, ελεύθερο θέατρο, βιογραφική εργασία, δημιουργία κολάζ, σύνδεση ιστορικών γεγονότων με ημερομηνίες, συσχετισμούς και γνώσεις, χρήση εικόνων που απεικονίζουν την ιστορία και άλλα. Συχνά ήταν απλά μέσα που άνοιγαν την πρόσβαση στο θέμα – και ξεκινούσαν έντονες συζητήσεις. Ορισμένα από τα ιστορικά θέματα μπορεί να θεωρήθηκαν “μακρινά” στην αρχή, αλλά έγιναν πολύ “πιο κοντινά” όταν οι συμμετέχοντες τα σκέφτηκαν.


Τι έμαθαν και πάλι οι εταίροι: Η αφήγηση της ιστορίας δεν πρέπει να γίνεται μόνο ως διαδοχή ηγεμόνων. Αν η ανάμνηση λαμβάνει υπόψη τις συνολικές καταστάσεις και συνεπώς και τις ζωές των “απλών” ανθρώπων, είναι ουσιαστικά ένα σχολείο της ζωής. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο απέκτησαν γνώσεις για άλλες κοινωνίες- έμαθαν επίσης να σκέφτονται με ευρύτερους, ευρωπαϊκούς ορίζοντες – και έτσι να κατανοούν καλύτερα τη δική τους προοπτική. Ένας συμμετέχων κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από λίγες ημέρες: “Είμαι ακόμα γεμάτη εντυπώσεις από τη συνάντησή μας στο Lódz και είμαι πολύ ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να περάσω τόσο παραγωγικό χρόνο μαζί σας“.

Υβριδική συνάντηση έργου

Μνήμες που κινούνται

Μετά από τόσες εικονικές συναντήσεις, οι συνεργάτες από τους 6 οργανισμούς-εταίρους συναντήθηκαν μεταξύ τους για μια υβριδική συνάντηση στο Βελιγράδι / Σερβία από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου 2021. Ναι, μιλήσαμε για ζητήματα οργάνωσης, αξιολόγησης και διάδοσης των δραστηριοτήτων του έργου. Η ανταλλαγή περιελάμβανε, ωστόσο, περισσότερα: Το περιεχόμενο των συνεισφορών μας στην πλατφόρμα μάθησης (βλ. “Μια γεύση της ιστορίας“). Η εστίαση των εταίρων αφορούσε τους μετασχηματισμούς στο παρελθόν και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί συζητούνται σήμερα. Αυτή η αποκαλυπτική προσέγγιση περιλαμβάνει μια άποψη για τις κρυφές πτυχές ενός θέματος. Απολαύσαμε μια πολύ έντονη και πλούσια σε περιεχόμενο συνάντηση στον οργανισμό-εταίρο μας, το θέατρο DAH στο Βελιγράδι.

Θέματα υπό συζήτηση

Στοχαζόμενοι τους μετασχηματισμούς

Μία από τις πολλές διαδικτυακές συναντήσεις σχετικά με τη συμβολή κάθε εταίρου στην πλατφόρμα μάθησης. Έμπνευση. Κίνητρο. Ανταλλάξαμε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικά θέματα όπως η μετάβαση στην Ισπανία (κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980/90), η 200η επέτειος της ελληνικής επανάστασης και της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, οι γυναίκες κατά την περίοδο του μετασχηματισμού στην Πολωνία (δεκαετία του 1990) και η διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης. Τι γνωρίζουμε για την ιστορία της χώρας των εταίρων; Τι γνωρίζουμε για τις διάφορες αντιλήψεις των ιστορικών εμπειριών και τις συζητήσεις γύρω από αυτές; Για να είμαστε ειλικρινείς: όχι και πολλά. Είναι γόνιμο, είναι χρήσιμο, ένα τέτοιο έργο.

Η παρουσία της ιστορίας

Το παρελθόν στο παρόν

Ποιο γεγονός στην ιστορία της χώρας μου, μου θυμίζει η σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Διαδικτυακή ανταλλαγή απόψεων των εταίρων πάνω σε μία μόνο ερώτηση. Ένα σημείο που μας φέρνει στην καρδιά του έργου μας, τις περιόδους αλλαγής στην ιστορία της χώρας του κάθε εταίρου. Αναφέρθηκαν πολλά σημεία. Μια διαπίστωση ήταν αξιοσημείωτη: Ενώ η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλή στη Φινλανδία, μειώνεται στα κράτη της Νότιας Ευρώπης. Οι Ανατολικοευρωπαίοι έκαναν αναφορά στους περιορισμούς της σοσιαλιστικής εποχής. Οι εταίροι συμφώνησαν ότι τελικά απαιτείται δημιουργικότητα. Στο παρελθόν, σήμερα.

Πώς μπορεί να γίνει το online εμπνευσμένο;

Νέοι δρόμοι για τη διαδικτυακή μάθηση

Οι διακρατικές συνεργασίες ήταν πάντα εμπνευσμένες και συναρπαστικές. Δια ζώσης. Στην περίοδο της πανδημίας, οι εκπαιδευτές ενηλίκων πρέπει να αναπτύξουν νέους τρόπους μάθησης. Οι εταίροι αξιοποιούν τις δεξιότητές τους στις ΤΠΕ, τις μοιράζονται καθώς και τις αξιοποιούν με ολόκληρη την κοινοπραξία. Ποιο εργαλείο και ποια μέθοδος συμβάλλει πραγματικά στο να ανοίξουν τα μυαλά και να συζητηθεί η ιστορία με δημοκρατικό τρόπο;